Loading...
OutdoorWandelingen

Voorbereiden op de East Highland Way

voorbereiding-east-highland-way

Over minder dan 20 dagen is het zover; mijn volgende wandelavontuur! Ik ga samen met mijn goede vriendin en reismaatje Yoshi de East Highland Way (EHW) lopen. Vorig jaar rond dezelfde tijd liepen we samen de bekendere West Highland Way (WHW). Ons WHW-avontuur eindigde toen in Fort William, en hier zal ons EHW-avontuur starten. Van daar zullen we door de Hooglanden en Cairngorms in noordoostelijke richting lopen, tot we aankomen in Aviemore. Een afstand van 132 km, waar we 7 dagen en een paar uur over kunnen doen.

Een goed begin…

Het enige dat écht vaststaat is ons vluchtschema. We vliegen eind april ‘s morgensvroeg naar Edinburgh. Zeven dagen later vliegen we de route in omgekeerde richting. We kunnen per persoon 15 kg bagage meenemen, dat moet genoeg zijn.

Vervolgens zullen we een poging doen van Edinburgh naar Fort William te liften, om buskosten te besparen. Een afstand van bijna 240 km. We hopen vanaf het vliegtuig een lift te kunnen vinden die ons zover mogelijk in de goede richting brengt. We hebben nog van niemand gehoord die deze route liftend heeft afgelegd, maar we hebben er vertrouwen in dat we met lief lachen een eind zullen komen. Voor het donker hopen we aan te komen in Fort William, zodat ons avontuur te voet verder kan gaan de volgende dag.

Hoogtepunt 2018: west highland way
Voorbereiden of maar zien wat er gebeurt?

Het meest avontuurlijke zou zijn om gewoon te vertrekken en maar te zien waar we terecht komen. Dit is ook ons plan, maar wel met een basisplanning in ons achterhoofd. We hebben tenslotte maar een beperkt aantal dagen om de route te voltooien. Lopen we te langzaam, dan kunnen we óf de route niet voltooien, óf ons vliegtuig niet halen… Een basisplanning is dus wel handig, hoewel we daar ongetwijfeld van af zullen wijken.

Informatie en plannen

We hebben zowel het routeboekje als de kaart van de EHW aangeschaft. We vonden de kaartjes in het boekje te onduidelijk, maar de omschrijving van de route wel handig. We gaan dus werken met een combinatie: ik kaartlezen en Yos boekje lezen. Kompaslezen kunnen we niet, dus dat wordt goed opletten. Telefoonnavigatie zullen we niet gebruiken tenzij er écht nood is, want we kunnen onderweg onze telefoons niet opladen. De route is, in tegenstelling tot de West Highland Way, niet gemarkeerd, dus het komt hier echt aan op onze skills.

In het routeboekje wordt de route opgedeeld in 6 etappes, van dorpje naar dorpje. Wij zullen enkel wildkamperen en moeten dus níet eindigen in een dorpje. Toch houden we deze 6-7 etappes aan als basisplan, zodat we niet zoals tijdens de WHW de ene dag meer dan 30 km lopen en de volgende iets meer dan 5.

Op de kaart schrijf ik tips die ik gekregen heb van anderen. Via Instagram heb ik via mijn West Highland Way foto’s een aantal contacten opgedaan. De mensen die ook de EHW gewandeld hebben zijn gelukkig zo vriendelijk hun tips en mooiste wildkampeerplekjes met ons te delen. We zullen zien waar we uitkomen, maar die prachtige wildkampeerplek op een strand aan het loch mogen we natuurlijk niet missen.

Overnachten

Zoals gezegd zullen wij alleen wildkamperen. We moeten één nacht doorbrengen in Fort William, daar hopen we te kunnen couchsurfen. Mocht dat niet lukken, dan kiezen we voor de camping of een hostel. De volgende nachten zullen we in de natuur doorbrengen. Op de route bevinden zich twee ‘bothies’, heel basis ingerichte hutten waarin je vuur kan maken en kan slapen. Op regendagen zeker een uitkomst. De nachten dat er geen bothy beschikbaar is, zullen we in mijn tweepersoons, lichtgewicht tentje slapen.

Eén van de superbehulpzame Instagramcontacten. Op de foto één van de bothies onderweg, én bewijs dat het daar heerlijk weer kan zijn.
Eten onderweg

We zullen in Fort William voeding inslaan voor meerdere dagen. Later op de route komen we in twee dicht bij elkaar gelegen dorpjes nog een fatsoenlijke supermarkt tegen.
We beginnen de dagen met havermout, water en pindakaas. Rond lunchtijd eten we crackers of brood met (weer) pindakaas. ‘s Avonds koken we instantpasta in ons kleine pannetje. En tussendoor eten we (gedroogd) fruit, pure chocolade, noten (Yos) en evt. energierepen. Omdat Yoshi veganistisch is en ik vegetarisch, zullen we ons best doen dit alles veganistisch te kopen.

Temperatuur en weersvoorspelling

Niets zo veranderlijk als het weer in Schotland! Ze zeggen niet voor niets dat Schotland vier seizoenen in één dag kent… Maar daar laten we ons niet door afschrikken, op elke weersomstandigheid kun je je kleden tenslotte. Op het moment van schrijven is de voorspelling voor 14 dagen vooruit; temperaturen rond het vriespunt plus regen. Maar, groot voordeel van vroeg in het jaar gaan; geen midges (vervelende steekvliegjes)!

Vorig jaar rond deze tijd lagen de Cairngorms er zo bij…
Wat nemen we mee?

Uiteraard nemen we alles mee dat op mijn LAW paklijst staat, en wat we ook mee hadden op de West Highland Way. Extra dit jaar is een gedetailleerde kaart (want: geen markering) en biologisch afbreekbare zeep (want: haren wassen in een loch). Wat ik dit jaar minder mee zal nemen: kleding! Vorig jaar droeg ik 18-20 kg op mijn rug en dat wil ik dit jaar niet weer. Liever wat meer stinken dan een te zware rugzak.

Ook mijn geliefde Rite in the Rain notebook gaat mee!
Waterproof en superstevig, ik ben fan!
Hebben we er zin in?

Jazeker! Ik heb al enige tijd een afstreepkalender op mijn koelkast hangen. Nog minder dan 30 dagen wachten, het komt nu toch wel erg dichtbij! Blijf via mijn instagramaccount op de hoogte van de voorbereidingen!

Omslagfoto: Marleen Annema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *