Loading...
Outdoor

Hét medicijn tegen sleur: microavontuur!

Wakker worden van de zon die fel op je tent schijnt. Urenlang een berg beklimmen en dan bovenop de berg je uitkleden tot op je ondergoed en de wind en zon je bezwete huid op laten drogen. Na een lange dag wandelen op een zonnige dag zwemmen in een bergmeer. Van de zonsondergang genieten terwijl je in een te klein pannetje pasta aan het koken bent. Een vuur maken en jezelf langzaam lomer en lomer voelen worden en daarna heerlijk slapen in je slaapzak.

En zo kan ik nog wel even doorgaan… allemaal activiteiten die bij mij een gevoel van vrijheid, van écht leven oproepen. En dat gevoel van écht leven mis ik vaak als ik in Nederland ben. Als ik met mijn neus in de studieboeken zat, of zoals nu, veel aan het werk ben. Tot ongeveer een jaar geleden, voordat ik een appartement huurde en een baan en verantwoordelijkheden had, ging ik gewoon een paar weken tot een paar maanden op reis als ik vrijheid te erg miste. Vandaag de dag, met een baan om mijn fotografie-inkomsten aan te vullen, merk ik dat ik snel in een soort van sleur terecht kom. Soms heb ik het gevoel dat ik niets anders doe dan slapen, ontbijten, werken, avondeten en dan weer slapen. Eat, sleep, work, repeat. Dag na dag, behalve in het weekend, als ik lekker met fotografie bezig ben. Als ik afspreek met wat vrienden, mijn huis schoonmaak, een ommetje maak. En voor je het weet is het weer maandag en weer vijf dagen eat, sleep, work, repeat.

microavontuur-groningen
Wandelen van Apeldoorn naar Hoenderloo, daar kamperen en de volgende dag weer naar huis
Microavontuur

Werken van 9 tot 5, en dan van 9 tot 5 op avontuur. Een avontuur dat een avond, nacht en halve ochtend duurt. Het begrip ‘microavontuur’ werd geïntroduceerd door avonturier Alastair Humphrey. Op pad in je nabije omgeving, met de toewijding en opwinding zoals je die zou voelen voor de beklimming van de Mount Everest, sky diven of het fietsen naar de top van Mont Ventoux.
Iets meer dan 12 uur om even avontuur en vrijheid te voelen. Het gaat hier de gemoedstoestand die je hebt; ook het kleine alledaagse kan groots worden als je er een vleugje avontuur aan toevoegt.
Natuurlijk kun je een microavontuur ook beleven van 8 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds of meerdere dagen. Het idee is dat het kleiner is dan een groots avontuur zoals een reis naar Spanje bijvoorbeeld, en iets dat je één of meerdere keren per maand kan doen, ook als je een 9 tot 5 baan en weinig budget hebt.

microadventure-nederland
Zonsondergang kijken op de Kale Duinen, Appelscha
Doe eens gek
 • Kampeer een nachtje op een (natuur)camping of paalkampeerplek
 • Slaap in je slaapzak onder een sterrenhemel, bijvoorbeeld in je eigen achtertuin of op het strand
 • Fiets/loop een paar uur in een random richting, neem paden die er mooi uitzien maar waarvan je geen idee hebt waar ze heen leiden. Eens kijken waar je uitkomt en ga daar overnachten
 • Lift naar een andere stad en overnacht bij een vreemde
 • Koop een trein-dagkaart, zet vooraf een regel dat bij bijv. bij elk tweede station na instappen overstapt op de trein die van dat station op perron 2 vertrekt, en kijk waar je uitkomt. Eventueel kun je het nog avontuurlijker maken door vanaf daar naar huis te liften, lopen of fietsen.
 • Zet je tent op in de tuin van een kennis, maak een vuurtje en bak je eigen broodjes
 • Maak een nachtelijke wandeling over een heidegebied of zandvlakte. Kijk naar de sterren en geniet van de roep van een uil
 • Dans in de stromende regen en ervaar hoe dat voelt op je huid
 • Ga skinnydippen in een meer of de zee
 • Step een fietsroute
 • Speel tourist in je eigen stad; boek een citytour, bekijk de tips op tripadvisor, ga naar de lokale VVV voor toeristische kaarten en tips

En zo kan ik nog zoveel meer dingen bedenken. Juist die dingen die je niet zo snel zou gaan doen op je vrije avond zullen je nog jaren bijblijven en je voorzien van hernieuwde energie.

kampvuur-kamperen

Waarom op microavontuur?

Een microavontuur, hoe kort ook, kan zorgen voor een fijne onderbreking van de sleur van je dagelijks leven. Hoewel een bepaalde mate van routine en rust mij gezond lijkt, voelt te vast zitten in routine als ongezond. Na een dag werken voel ik me moe in mijn hoofd en lijf, en is de verleiding groot om na het eten op de bank te gaan zitten en naar een scherm te kijken. Mijn computer, mijn telefoon en – al heb ik die momenteel niet om precies die reden – tv. Niet na hoeven denken, mijn spieren niet weer aan het werk te hoeven zetten. Ja, dat is de makkelijkste weg. Maar ik zou na werktijd ook mezelf er toe kunnen zetten op avontuur te gaan, even die (mentale) drempel over te stappen en dan de volgende dag als herboren weer terug kunnen komen. Avontuur bekent niet dat je ver en lang weg moet, of dat er een bepaalde uitdaging/spanning moet zijn. Avontuur is een gemoedstoestand en kan overal gevonden worden.

Telefoon uit, zintuigen vol aan. De geuren van het bos, de zee of de heide opsnuiven. Genieten van even helemaal alleen zijn, of juist de band met je gezelschap verdiepen. Even back-to-basics en alles in perspectief zien (werk is maar werk, werk is niet je leven). Offline en buiten zijn verhogen mijn creativiteit en mijn beste ideeën en werk ontstaan dan ook tijdens zulke trips.

hoge-veluwe-avontuur
Fietsen tot het donker wordt, Nationaal park Hoge Veluwe
Dus hup, ga op (micro)avontuur!

Wat mijn ideale microavontuur is, hoeft natuurlijk niet gelijk te zijn aan wat jij graag zou doen. Ga eens rustig zitten en gebruik je fantasie. Wat roept bij jou een gevoel van vrijheid, misschien zelfs kinderlijke opwinding, op? Heb je iets bedacht? Zet je ‘avontuur-knop’ aan en stap naar buiten. Als je eenmaal buiten staat, ondanks dat je misschien liever uren op de bank Netflix ligt te kijken, heb je het moeilijkste deel achter de rug. En dan: geniet van je avontuur, je gevoel van vrijheid. Want alles dat je op je tripje beleeft is meer dan je zou beleven als je lui op je bank was blijven liggen!

kamperen-borger-drenthe
Nachtje logeren in het bos

It’s like an espresso. You get the essence of adventure in a short and intense hit
 Alastair Humphreys

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *