Loading...
Outdoor

Tips voor jouw Cairngorms roadtrip

cairngorms-roadtrip

Vorig jaar maart vloog ik naar Edinburgh voor een nieuwe Schotland-avontuur. We huurden een VW Caddy die was omgebouwd tot camper: ons Spaceship. Aangezien ik moest rijden gold: hoe kleiner hoe beter, want een held op de weg ben ik niet. De ‘kofferbak’ was omgebouwd tot een bed, die je evt. om kon bouwen tot een klein zitje. Verder was de auto uitgerust met eetgerei, kooktoestelletje voor buiten en een koelkastje die aan te sluiten is op de auto-accu.

Na het inladen van onze spullen, voornamelijk bestaande uit fotoapparatuur en statief, begonnen we aan onze roadtrip door de Cairngorms. We reden in noordelijke richting, via Perth naar Glenshee. Nabij Glenshee begint het Cairngorms National Park. Dit 4528 km² grote gebied is heerlijk ongerept, vol bergtoppen, riviertjes en bijzondere flora en fauna. Een omschrijving waar wij natuurliefhebbers blij van worden natuurlijk.

A93: snelweg met uitzicht

De A93, van Glenshee noordwaarts de Cairngorms in, is de doorgaande weg en tevens een touristische route. Vanaf de weg heb je fantastisch uitzicht! Veel mogelijkheden om te stoppen tussen Glenshee en Braemar zijn er niet, maar de stopplekken die er zijn mag je zeker niet overslaan! Vanaf een aantal van deze parkeerhaventjes kun je een pad de bergen in nemen. Je klim wordt beloond met nóg beter uitzicht dan je vanaf de weg al had!

Morrone beklimmen vanaf Braemar

De A93 leidt je het schattige dorpje Braemar binnen. Hier is genoeg accomodatie in alle prijsklassen, van camping en hutjes naar luxe hotel. Een langere stop hier is zeker de moeite waard. De vriendelijke medewerkers van de lokale Tourist Information vertellen je graag over (berg)wandelingen in deze omgeving.
Wij besloten vanaf het dorp naar de top van de berg Morrone te wandelen. Geen ingewikkelde klim, en ook in de winter was het pad op een paar sneeuwvlakten na goed begaanbaar. Tijdens de klim geniet je van steeds mooier uitzicht, en op de top heb je uitzicht over twee dalen en de omliggende bergtoppen. Hier krijg je tijdens een relatief makkelijke wandeling een goed idee van de wildernis en uitgestrektheid van de Cairngorms. Wij zagen een ‘mountain hare’ in wintervacht en diverse korhoenders.

Uitzicht over Linn of Dee
De wandeling naar de top van Morrone geeft een goed beeld van hoe ruig de Cairngorms zijn.
En dan verder richting Tomnavoulin

We rijden verder richting Tomintoul, met wederom prachtige uitzichten onderweg. Tomintoul is zeker een tussenstop waard, de Tourist Information hier is uitgerust met een gratis te bezoeken museum dat je alles vertelt over de Cairngorms en het leven daar.
Na een bezoek aan dit museum rijden wij verder naar Tomnavoulin, om daar een wandeling te maken. Dit ‘Carn Daimh circuit leidt ons de heuvels in. In de uren voordat wij aan onze wandeling begonnen was er al een laagje sneeuw gevallen, wat het landschap nóg sprookjesachtiger maakte. We liepen tussen de schapen en koeien langs boerderijen om vervolgens het besneeuwde bos in te wandelen. De route is tot dat punt goed aangegeven, maar in het bos wordt het chaotischer. We vinden uiteindelijk het juiste pad over een bergrug, naar een uitzichtpunt. Vervolgens is het tijd om weer af te dalen aan de andere kant van deze berg, met volgens de omschrijving prachtig uitzicht. Wij komen echter in een sneeuwstorm terecht en ook hier blijkt op de kruisingen routemarkering te ontbreken. Een spannend uur volgt, maar we vinden uiteindelijk na wat dwalen onderaan de berg weer routemarkering. Juist op dat moment verdwijnt de sneeuwstorm naar de andere kant van het dal en zien we wat een fantastisch uitzicht deze route biedt!

Via Boat of Garten naar Aviemore

Rond Boat of Garten vind je een prachtig natuurgebied met veengrond en lochs (meren). En dat alles omgeven door ‘Caledonian forest’: nakomelingen van bomen die hier al sinds 7000 voor het begin van de jaartelling groeiden. Helaas is er nog maar weinig van dit soort bos over in Schotland, waardoor dit plekje extra bijzonder is.
Verder is dit gebied een paradijsje voor vogelliefhebbers. Zo broet en vist hier de visarend! In het bezoekerscentrum van de NSPB kun je alles leren over de lokale flora en fauna, en op de webcam naar de visarend kijken.

Wil je dit gebied eens per fiets ontdekken? Superaardige Nash verhuurt mountainbikes en e-bikes via zijn fietsenwinkel in Boat of Garten.

Na een overnachting op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum, reden we weer richting het zuiden. En dan sta je na dagenlang alleen in kleine dorpjes te zijn geweest, opeens in het supertoeristische Aviemore. Gelukkig is dit ook dé plek om je missende outdoorspullen en boodschappen aan te vullen. Het dorpje zelf vond ik weinig sfeer hebben, dus na de benodigde inkopen reden we weer verder de heuvels in. Heb je meer tijd dan wij, dan raad ik je zeker aan om de (hoge) bergen rondom Aviemore verder te ontdekken.

Lochan Uaine
Lochan Uaine
Weer richting het zuiden: Kingussie

In Kingussie vind je een grote parkeerplaats met speelveld en openbaar (verwarmd) toilet. Vanaf daar begint een aantal (kortere) wandelroutes, waaronder naar de top van de heuvel Creag Bheag. De wandeling naar de top duurt niet superlang, en is daardoor ook goed te doen vlak voor zonsopkomst. En hoewel deze heuvel niet hoog is; het uitzicht is er prachtig!

Net buiten Kingussie vind je de Ruthven Barracks. Omdat ik niet zo goed ben in historische feitjes, dit is wat op Wikipedia staat: “Ruthven Barracks is een vroeg-achttiende-eeuwse kazerne voor infanterie, gebouwd na de opstand van de Jacobieten in 1715 om de Highlands onder controle te houden van de regering. De kazerne werd verwoest tijdens de Jacobitische opstand van 1745-1746.”

.
Nog zo’n leuk dorpje: Newtonmore

Vanaf Kingussie is het over de weg slechts een paar kilometer naar nog zo’n schattig dorpje: Newtonmore. Het eerste dat wij deden na aankomst: teruglopen naar Kingussie 😉  Een prachtige route leidt je door de heuvels langs Creag Bheag terug naar Kingussie (vanaf waar je dan officieel langs de weg terugloopt, maar wij besloten te liften). Volgens mij spreken de foto’s voor zich:

Wil je leren over het leven in de Hooglanden, nu en vroeger? Breng dan een bezoekje aan het Highland Folk Museum in Newtonmore. Dit openluchtmuseum draait volledig op donaties en in diverse historische gebouwen staan vrijwilligers in klederdracht om je alles te vertellen over ‘hun’ leven daar. Je vindt er o.a. een dorp uit 1800 (bekend uit Outlander), een oude school, een oud snoepwinkeltje en een zomerhuis. Zeker de moeite waard.

Newtonmore is omgeven door heuvels/bergen, en het liefst had ik ze allemaal beklommen! Helaas: sneeuw en te weinig tijd. Maar een goed idee van dit landschap krijg je vanaf Glenbanchor Road, een zijweg vanuit het centrum van Newtonmore, die je mee de heuvels in voert. Glenbanchor is een lang dal, en alleen het eerste deel is met de auto bereikbaar.
Te voet kun je vanaf Newtonmore door Glenbanchor en een andere vallei prachtig naar Laggan lopen (met onderweg een bothy).

.
Laggan en Melgarve bothy

Laggan op zichzelf stelt niet veel voor (maar er is wel een heel leuk cafe: Caoldair Coffee and Craft Shop (Yummy Things). Mijn liefde voor Laggan komt vooral voort uit mijn verblijf in een bothy nabij Laggan: Melgarve bothy. Rondom Laggan heb je een ruime keuze uit wandel- en fietsroutes, zoals deze oude weg vanaf de Melgarve bothy.

.
Laatste stop: Creag Meagaidh

Vanaf Laggan is het een kort stukje rijden voordat je Loch Laggan bereikt. Echt stopmogelijkheden heb je langs deze drukke weg helaas niet. Gelukkig is daar ergens langs het loch de parkeerplaats van het bezoekerscentrum van Creag Meagaidh. Vanaf deze parkeerplaats wandel je zo de heuvels van dit natuurreservaat in.

.
Meer informatie

En dan zijn we alweer beland aan de zuidelijke grens van de Cairngorms… Heb ik het gevoel alles gezien te hebben: nog lang niet. Ik denk nu juist dat er zoooveel meer nog te doen is dan ik van tevoren dacht. Een plek om nog vaak naar terug te keren dus 🙂

Voor nu nog wat nuttige links:

  • wandelingen in de Cairngorms: klik
  • Spaceship camper verhuur (Edinburgh en Glasgow): we hebben genoten van ons campertje!
  • weersvoorspelling voor de bergen

Heb je nog vragen? Let me know 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *